Меню Затваряне

Връщане и замяна на самолетен билет

Конкретните условия за замяна или връщане на самолетен билет зависят от авиокомпанията и класа на обслужване. Препоръчително е да бъдете запознати с тях преди закупуването на самолетния билет, за да сте наясно с това, дали ще можете да върнете или замените самолетния си билет в случай, че плановете ви се променят.

Следвайте някои общи правила когато искате да замените самолетен билет за друг за по-късна или по-рана дата. Преди всичко, препоръчително е възможно най-бързо да се свържете с авиокомпанията или туристическата компания, от където сте закупили билета. В повечето случаи това можете да направите и по телефона или през интернет.

В определени случаи (например при закупуване на самолетен билет бизнес класа) дори не се стига до загуба на пари за замяна на самолетния билет.

При замяна или връщане на самолетен билет, авиокомпанията обаче може да не ви върне цялата сума, платена за билета. Нещо повече, не всеки самолетен билет може да бъде заменен или върнат. Особено това се отнася до евтините самолетни билети, например закупени по време на акция. По-скъпите самолетни билети или за по-висока класа са по-лесно сменяеми, а загубата на пари заради смяната е по-малка. Ако по време на закупуване на билета не сте сигурни дали ще летите в деня, за който закупувате самолетен билет, изберете онзи полет, за който условията за връщане или замяна на самолетен билет са по-изгодни.

Има случаи, в които замяната на самолетен билет излиза по-скъпо отколкото неговото връщане или покупка на нов самолетен билет. Затова сравнете всички варианти преди да вземете окончателно решение.

Има случаи, в които обективни фактори могат да повлияят на условията за връщане или замяна на самолетен билет. Това би могло да е отказана виза или сериозно заболяване. В тези случаи авиокомпанията изисква доказателство за тези обстоятелства.

Можете ли да си върнете парите, ако сте изпуснали полета?

Ако сте изпуснали самолета, в повечето случаи парите за самолетния билет не се връщат или в най-добрия случай – връщат ни само една малка част от сумата. Съветът ни е, ако закъснявате за полета си, съобщете за това на авиопревозвача възможно най-скоро. В този случай, ако успеете да върнете билета си до излитане на самолета, може да си върнете поне една част от стойността на билета.

Ако не сте се чекирали онлайн, налага се това да бъде направено на летището. Неявяване за регистрацията се счита от повечето авиокомпании за закъсняване за полета и дори до излитането на самолета да има още време, но регистрацията за полета е приключила, най-вероятно също няма да можете да възстановите парите си за самолетния билет. Но има и такива авиокомпании, които връщат част от стойността на билета, дори да не сте пристигали изобщо на летището. Тоест всичко зависи от условията и правилата на авиопревозвача и вашата навременна реакция.

Връщане и възстановяване на самолетни билети

Политиката за връщане и възстановяване на суми за самолетни билети може да варира в зависимост от авиокомпанията и тарифната класа на билета. Ето общ преглед на това какво да очаквате:

Политика за връщане на самолетни билети

Повечето авиокомпании позволяват на пътниците да променят или анулират своите резервации за полети срещу заплащане и някои тарифи подлежат на възстановяване, докато други не. Ако трябва да промените или отмените полета си, най-добре е да се свържете директно с авиокомпанията или да посетите уебсайта им, за да разберете конкретните правила и условия за вашия билет.

Правила за възстановяване на средства

Ако вашият полет е отменен от авиокомпанията или ако не можете да пътувате поради квалифицираща причина (като болест, смърт в семейството или наложено от правителството ограничение за пътуване), може да имате право на възстановяване на сумата . Отново е важно да проверите конкретната политика на авиокомпанията за вашата тарифна класа и ситуация.

Време

По принцип, ако искате да отмените или промените полета си и да получите възстановяване на сумата, трябва да го направите преди часа на излитане на полета. Някои авиокомпании може да ви позволят да отмените или промените полета си до 24 часа преди излитане, докато други може да изискват повече предизвестие. Ако изпуснете полета си или го отмените след часа на заминаване, може да не отговаряте на условията за възстановяване на сумата.

Такси за Връщане и възстановяване на самолетни билети

В зависимост от авиокомпанията и класа на билета може да има такси, свързани с промяна или отмяна на полета ви. Тези такси могат да варират в широки граници и понякога могат да бъдат толкова високи, колкото цената на самия билет. Важно е да проверите политиката на авиокомпанията, преди да резервирате билета си, и да вземете предвид всички потенциални такси, когато решавате дали да промените или отмените полета си.

Застраховка за пътуване

Ако се притеснявате от възможността да отмените или промените полета си, може да помислите за закупуване на застраховка за пътуване. Застраховката за пътуване може да осигури покритие за различни неочаквани събития, като болест, нараняване или лошо време, и може да ви помогне да се предпазите от финансови загуби, свързани с отменени или променени полети.

Като цяло, ако трябва да отмените или промените полета си и търсите възстановяване на сумата, важно е да проверите конкретните правила и условия на вашия билет и да се свържете директно с авиокомпанията за съдействие. По този начин можете да помогнете да получите най-добрия възможен резултат за вашата ситуация.

Изберете вашите дати и попълнете формата по-горе за търсене на самолетни билети и ще имате достъп до актуални цени.

Търсачка за евтини самолетни билети
Полети до киев

Подобни дестинации

Резервация по телефона