Меню Затваряне

Загубен багаж

Загубен багаж при полет: Вашият куфар не се появява на лентата за получаване на багаж? Не губете време. Пишете заявление. Компанията е задължена веднага да изпрати запитвания в летищата: на градовете където пътникът регистрирал самолетни билети и е предал багажа си, и откъдето самолетът е излетял, както и в летищата на градовете на където са отлетяли самолети през този ден и на чиито борд би могъл да попадне Вашият багаж по погрешка.

загубен багаж

Загубен багаж
Загубен багаж

Какви са правата ми при изгубен багаж при полетите от и до България

Като пътник на полети до и от България, вие имате определени права, когато става въпрос за изгубен багаж, в съответствие с Регламент (ЕО) № 261/2004 на ЕС относно правата на пътниците във въздушния транспорт. Ако багажът ви изчезне, повреден е или се забави, трябва незабавно да съобщите за проблема на авиокомпанията и да подадете иск до тяхната служба за проследяване на багаж. Авиокомпанията е отговорна за намирането и връщането на вашия багаж възможно най-скоро.

В случай на изгубен багаж, авиокомпанията е длъжна да ви компенсира стойността на вашите вещи до максимум приблизително 1300 евро на пътник, в зависимост от политиката на авиокомпанията и продължителността на закъснението.

Ако багажът ви закъснее, авиокомпанията трябва да ви осигури основни артикули като тоалетни принадлежности, дрехи и други необходими вещи, както и да ви възстанови всички разходи, които сте направили в резултат на закъснението.

Струва си да се отбележи, че за да имате право на обезщетение, трябва да сте чекирали багажа си за полета и да имате багажен етикет с уникален идентификационен номер, който съвпада с този, даден ви при регистрация.

Ако смятате, че авиокомпанията не е изпълнила задълженията си по отношение на изгубен или забавен багаж, можете да подадете жалба до българския Национален правоприлагащ орган или съответния орган на държавата, в която е възникнал проблемът.

Когато багажът бъде открит, то авиокомпанията е задължена да Ви го достави максимално бързо и безплатно на посочен от Вас адрес в която и да е точка на света.
Ако след 21 дни няма резултат в търсенето на Вашия багаж, може да поискате компенсация от $20 за 1 всеки килограм загубен багаж. За украшения или други ценности специална компенсация не се полага. В никакъв случай не оставяйте в багажа си скъпи вещи и пари!

Загубен багаж в летище

Много авиокомпании дават на потърпевшия минимална сума ВЕДНАГА, за да купи вещи от първа необходимост. Това е особено актуално, ако Вашият куфар е загубен в първия ден от командировката или отпуската. В някои страни компаниите не са задължени да оказват „първа помощ“. Но на практика да я получите е напълно реално – трябва само да се обърните към представителя на авиокомпанията на летището. Тези служители проявяват разбиране, тъй като загубата на багаж се случва изключително рядко – например, 9 случая на 100 000 пътника.

Какви са правата ми относно повреден багаж при полети в ЕС?

Като пътник на полет в рамките на Европейския съюз (ЕС) имате определени права по отношение на повреден багаж в съответствие с Регламент (ЕО) № 261/2004 на ЕС относно правата на пътниците във въздушния транспорт.

Ако багажът ви бъде повреден по време на полет, трябва незабавно да съобщите за проблема на авиокомпанията и да подадете иск до тяхната служба за багаж. Авиокомпанията е отговорна за оценката на щетите и предоставянето на подходящо обезщетение.

Ако щетата е незначителна, авиокомпанията може да предложи да поправи повредата или да ви възстанови разходите за ремонта. Ако повредата е по-сериозна и не може да бъде поправена, авиокомпанията е отговорна да ви компенсира стойността на повредения артикул(и), до максимум приблизително 1300 евро на пътник, в зависимост от политиката на авиокомпанията.

Важно е да се отбележи, че за да отговаряте на условията за обезщетение, трябва да сте чекирали багажа си за полета и да имате багажен етикет с уникален идентификационен номер, който съвпада с този, даден ви при чекиране.

Ако авиокомпанията откаже да предостави обезщетение или смятате, че не е изпълнила задълженията си по отношение на повреден багаж, можете да подадете жалба до Националния правоприлагащ орган (NEB) в страната, в която е настъпил инцидентът. Всяка държава-членка на ЕС има назначен NEB, който наблюдава правата на пътниците във въздушния транспорт и разглежда жалби, свързани с повреден багаж.

Освен това можете също да се свържете с Европейския потребителски център във вашата страна за съдействие при подаване на жалба или получаване на повече информация относно вашите права като пътник във въздушен транспорт.

Летище софия загубен багаж телефон:
тел: +359 (0)2 937 33 22
email: office@sofia-airport.bg

Подаване на жалба/сигнал за загубен багаж: КЗП

Фирми трети страни, които предлагат безплатни консултации и услуги за поддръжка за изгубен или повреден багаж:  SkyRefund

Подобни дестинации

Резервация по телефона