Меню Затваряне

Задължения на авиокомпаниите

Задължения на авиокомпаниите пред клиентите: Авиокомпаниите имат редица ясно определени задължения пред клиентите. Те от своя страна избирайки самолетни билети на кой превозвач да купят, трябва да обръщат внимание на показатели, по които може лесно да определят, до колко добре се отнасят авиокомпаниите към своите клиенти.

Задължения на авиокомпаниите

Нивото на услуги, предоставяни на пътниците от компаниите е различно. Но по редица показатели всички те са задължени да се придържат стриктно.

 Задължения на авиокомпаниите пред клиентите
Първо. Да предупреждават своите клиенти при изменения в разписанието на полета: датата и времето на излитане, времето за начало и край на регистрацията, отмяна или задържане на полета, ограничения или изменения за клиенти ползващи определена тарифа, както и промяна в реда на проверка на пътниците и техния багаж.

Второ. Авиокомпаниите извършват регистрация на багажа и пътниците на летището, организират тяхната доставка до самолета и тяхното настаняване на борда.

Трето. Въздушните превозвачи доставят пътниците и техния багаж в сградата на летището след кацане на самолета на пистата в крайния пункт на полета. Тези правила са абсолютно задължителни за всички авиокомпании и пътниците имат право да изискват от тях точното им изпълнение в пълен обем

Като пътник имате определени права и очаквания, когато купувате самолетен билет от авиокомпания. Авиокомпаниите обаче имат и задължения към своите клиенти, които е важно да се разберат, за да се осигури безопасно и удобно пътуване. В тази публикация ще обсъдим някои от основните задължения на авиокомпаниите към техните клиенти.

Безопасност: Едно от основните задължения на авиокомпаниите е да гарантират безопасността на своите пътници. Това включва правилна поддръжка на самолета, спазване на правилата за безопасност и осигуряване на подходящо оборудване за безопасност на борда на полета.

Навременност: От авиокомпаниите се очаква да извършват полети навреме и да се придържат към публикуваните от тях графици. В случай на закъснение или отмяна, авиокомпаниите са длъжни да предоставят навременна и точна информация на пътниците и да предложат разумни алтернативи или компенсации.

Обслужване на клиенти: Авиокомпаниите са отговорни за предоставянето на учтиво и уважително обслужване на своите пътници. Това включва предоставяне на помощ на пътници с увреждания или специални нужди, задоволяване на разумни искания за организиране на местата за сядане или диетични ограничения и разглеждане на всякакви оплаквания или притеснения своевременно и професионално.

права при отмене полет

Прозрачност: От авиокомпаниите се изисква да предоставят ясна и точна информация за своите тарифи, такси и правила. Това включва предварително разкриване на всякакви допълнителни такси или такси и предоставяне на ясна информация относно правилата и условията за закупуване на билети.

Компенсации: В някои случаи авиокомпаниите са длъжни да предоставят компенсации на пътниците за смущения в техните планове за пътуване. Това може да включва обезщетение за отказан достъп на борда, отмяна или закъснение на полети, изгубен или повреден багаж или други проблеми, които могат да възникнат по време на пътуване.

В заключение, авиокомпаниите имат редица важни задължения към своите клиенти, които са предназначени да осигурят безопасно, удобно и приятно пътуване.

Разбирането на тези задължения може да ви помогне да вземете информирани решения при закупуването на самолетен билет, а също така може да ви помогне да се справите с всякакви проблеми или притеснения, които могат да възникнат по време на вашето пътуване.

Ако някога имате въпроси или притеснения относно задълженията на авиокомпанията към вас като пътник, не забравяйте да се свържете с техния отдел за обслужване на клиенти за съдействие.

Регламенти на ЕС относно правата на потребителите за полети

Европейският съюз въведе няколко регламента, които защитават правата на потребителите, когато става въпрос за пътуване със самолет. Тези разпоредби имат за цел да гарантират, че авиокомпаниите се отнасят справедливо към своите пътници и предоставят компенсации в случай на прекъсване на техните планове за пътуване. В тази публикация ще обсъдим някои от ключовите разпоредби на ЕС относно правата на потребителите за полети.

Отказан достъп на борда

Ако авиокомпания откаже достъп на борда на пътник, който има валиден билет, тя е длъжна да предостави обезщетение и помощ. Размерът на обезщетението зависи от продължителността на полета и закъснението, причинено от отказан достъп на борда.

Отмяна на полет

Ако авиокомпания отмени полет, тя е длъжна да предложи на пътниците избор между пълно възстановяване на сумата или алтернативен транспорт до местоназначението им. Освен това пътниците могат да имат право на обезщетение, ако полетът е отменен по-малко от две седмици преди планираната дата на заминаване.

Закъснели полети

Ако полет се забави с повече от два часа, авиокомпаниите са длъжни да осигурят на пътниците храна и напитки, достъп до комуникация и настаняване, ако е необходимо. Ако закъснението е повече от пет часа, пътниците могат да имат право на пълно възстановяване на сумата или алтернативен транспорт.

Изгубен или повреден багаж

Авиокомпаниите са длъжни да компенсират пътниците за изгубен или повреден багаж до определен лимит. Пътниците трябва да докладват за всички проблеми с багажа си на авиокомпанията веднага след пристигането си на местоназначението.

Специална помощ

Авиокомпаниите трябва да предоставят специална помощ на пътници с увреждания или намалена подвижност. Това може да включва помощ при инвалидна количка, помощ при качване и слизане и специални условия за сядане.

Тези разпоредби се прилагат за всички полети, заминаващи от или пристигащи в Европейския съюз, независимо от авиокомпанията или националността на пътника. Пътниците, които смятат, че правата им са били нарушени, могат да подадат жалба до съответния национален орган или да потърсят правни действия.

В заключение, ЕС е въвел няколко регламента, които защитават правата на потребителите, когато става въпрос за пътуване със самолет. Тези разпоредби гарантират, че авиокомпаниите се отнасят справедливо към своите пътници и предоставят компенсации в случай на прекъсване на техните планове за пътуване. Ако планирате да пътувате със самолет, важно е да се запознаете с тези разпоредби, за да сте сигурни, че сте запознати с правата си и можете да предприемете подходящи действия, ако е необходимо.

Flag of Europe - Wikipedia

къде да потърся помощ за правата си по проблемите, които срещам при полетите от и до България? –

Електронна форма за подаване на жалба/сигнал.

https://kzp.bg/podavane-na-zhalba

Обезщетение при отменен полет | Срок за подаване на жалба за закъснял полет | Неявяване за полет |
Обезщетение за закъснял полет wizzair | Права при отменен полет | Анулиране на самолетен билет ryanair | Обезщетение за закъснял полет ryanair

 

Подобни дестинации

Резервация по телефона