Меню Затваряне

Трябва ли виза от турция за българия

Не, българските граждани не се нуждаят от виза за посещение на България от Турция. Можете да пътувате свободно и без виза между двата балкански съседни държави. Това важи както за туристически посещения, така и за други цели като бизнес или посещение на семейство и приятели. Въпреки това, трябва да имате валиден паспорт, който да е в сила поне до края на планирания престой.

Трябва ли виза от турция за българия
Трябва ли виза от турция за българия

Пътуване до турция с лична карта

Ако пътувате от България до Турция, можете да използвате личната си карта вместо паспорт. От 1 януари 2020 година турските органи признават личната карта като валиден документ за преминаване на границата между двата държави. Това важи за краткосрочни посещения и туристически цели.

При пътуване с лична карта до Турция, уверете се, че картата ви е валидна и не е изтекла. Също така, бъдете готови да предоставите допълнителни документи или информация, ако бъдете поискани от турските погранични органи. Въпреки че личната карта е призната като валиден документ, винаги е добре да имате и валиден паспорт със себе си като допълнителна преценка.

Важно е да отбележим, че тази информация е актуална към момента на моята последна актуализация през 2021 година. Винаги се уверете, че проверявате актуалната информация и изисквания за пътуване от официални източници или от турското посолство или консулство преди да пътувате до Турция.

Пътуване до турция с лична карта
Пътуване до турция с лична карта

Пътуване до турция с кола документи

Ако пътувате до Турция с кола, трябва да се уверите, че разполагате със следните документи:

  1. Валидна шофьорска книжка: Уверете се, че разполагате с валидна шофьорска книжка, която ви позволява да управлявате автомобил в чужбина. Уверете се, че книжката е валидна и не е изтекла.
  2. Валидна регистрационна книжка на автомобила: Имайте при себе си валидната регистрационна книжка на автомобила, която доказва, че сте законен собственик на превозното средство.
  3. Международна шофьорска книжка: Въпреки че това не е задължително изискване, може да бъде полезно да притежавате международна шофьорска книжка. Това е превод на вашата национална шофьорска книжка на различни езици и може да бъде полезно при комуникация с турските органи.
  4. Зелена карта: Зелената карта е документ, който доказва наличието на автогражданска отговорност и е задължителна за пътуване с кола в някои държави. Уверете се, че имате валидна Зелена карта за превозното средство, което ще използвате за пътуването си до Турция.
  5. Лична карта или паспорт: Винаги носете със себе си валидна лична карта или паспорт, като основен документ за самоличност.
Пътуване до турция с кола документи
Пътуване до турция с кола документи

Освен горепосочените документи, може да бъде полезно да проверите актуалната информация за изискванията за превозните средства и пътуване в Турция. Всеки документ и изискване може да бъде променен или актуализиран, затова е важно да проверявате официални източници или да се консултирате с турското посолство или консулство преди вашето пътуване.

Подобни дестинации

Резервация по телефона