Пътуване с домашни животни в самолет

Ако се двоумите дали да пътувате с домашни любимци в самолет, съветът ни е – ако е възможно, не го правете. Аргументите за това са много: жовотните преживяват стрес от едно такова пътуване, домашните любимци летят с билет, който може да е доста скъп (зависи от теглото на животното), пътуването на животните със самолет е свързано с най-различни изисквания и условия и др. За да научите какви са изискванията за пътуване с домашни животни в самолет, най-добре е да се свържите с авиопревозвача. Авиокомпаниите определят индивидуално условията за превоз на домашни любимци. Имайте предвид, че много авиокомпании (обикновено низкотарифните) не предлагат услугата превоз на домашни животни, а други превозват домашните ни любимци само в багажното помещение на самолета. Също трябда да знаете, че броят на билетите за домашни любимци на борда е много ограничен. Някои авиокомпании позволяват в салона на самолета да се превозват до 2 домашни животни, които трябва да са от един вид, т.е. или котки, или кучета, с тегло заедно с клетката до 8 кг. Освен кучета и котки на борда на самолет може да се превозват и някои видове птици.

unnamed file 42 - Пътуване с домашни животни в самолет

Също нееднозначно стои въпросът относно документите, с които лети животното. Паспортът  (трябва да съдържа и текст на английски език), чипът и ваксината (за нея има срок) са задължителни. За пътуване до страни извън ЕС или до някои страни в ЕС (особено Великобритания, Малта, Ирландия и Швеция) има допълнителни изисквания. За тези дестинации освен изброените документи  при регистрация на животното на летището трябва да представите заверен сертификат от Районната ветеринарна служба, като заверката да е направена от 48 до 24 часа преди пътуването. Има изиксвания и към клетката или транспортната чанта за животното. Минимално допустимите размери са: към размера на животното на дължина (от муцуната до опашката) добавете 10 см, а към размера на височина (до главата) в изправено положение добавете 5 см. Идеята е животното да може свободно да се завърла в клетката си.

unnamed file 43 - Пътуване с домашни животни в самолет

Не вадете животното от клетката по време на полет. При неспазване на това условие авиокомпанията може да ви откаже пътуване в обратна посока или в бъдеще.

unnamed file 44 - Пътуване с домашни животни в самолет

Що се отнася до храната – препоръчително е да не давате храна на животното няколко часа преди полета и по време на самия полет, но е желателно да има какво да пие. Преди полета поставете кубчета лед в клетката, за да избегнете проливането на водата при качването на животното в самолета. Не се препоръчва даването на лекарства на животното преди и по време на полет.